Bahan-bahan
-1 kg ikan bilis
-Garam kasar secukupnya
-Segenggam asam jawa (isi sahaja)
-Nisæ/gula melaka/manisan
Cara-cara
- Ikan bilis dibersihkan dan toskan.
- Bahagikan garam kepada 5 bahagian.Taburkan bahagian pertama garam di dasar bekas biar rata (bekas untuk memerap budu). Seeloknya pakai bekas tembikar/porselin.
- Gaulkan ikan bilis dengan asam jawa sampai rata. Bahagikan kepada 4 bahagian
- Masukkan nisæ/gula melaka dan gaul rata.
- Taburkan ikan bilis ini di atas lapisan garam dalam bekas tadi.Kemudian taburkan pula selapis garam lagi di atas ikan bilis pula. Buat hingga habis. Buat berlapis-lapis sehingga akhirnya lapisan garam.
- Tutup permukaan bekas dengan kain kasa (lampin bayi pun boleh). Biarkan kain ini tegang di permukaan mulut bekas. Sebelum ditutup botol tersebut taburkan garam terlebih dahulu ( bagi mengelakkan lalat bertelur). Kemudian tutup bekas ini dengan penutupnya dengan ketat.
- Simpan di tempat gelap selama 1 bulan atau hingga semua nya hancur. Jangan dedah kepada cahaya atau udara luar kerana ini boleh mengakibatkan budu berulat. Sesekali jenguk lah hasilnya. Tetapi jangan di kacau
- Bila semuanya sudah hancur, tapiskan pati budu ini dan gunalah seperti biasa. Simpan dalam peti sejuk.
Petua:
Sukatannya ikut gelas yg digunakan: Kalau 3 gelas bilis, 1 gelas garam
No comments:
Post a Comment